Senioren (Feit of fabel!)

Feit of fabel: senioren komen niet meer aan het werk

Nemen werkgevers alleen maar jonge mensen aan en maken senioren daarom minder kans op werk? Soms is de wens de vader van de gedachte: “Ze zullen me vast te oud vinden!” In het Engels klinkt deze toch wel negatieve gedachte iets pakkender; “Self fulfilling prophecy”. Niemand zal ontkennen dat het voor senioren moeilijk is om werk te vinden. Maar dit geldt eigenlijk ook voor jonge gediplomeerde schoolverlaters en arbeidsgehandicapten en langdurig werklozen.

Hoe komt het toch dat veel werkgevers (werkaanbieders) het vooroordeel aanhangen dat senioren te duur zijn en “broertje dood hebben” aan veranderende omstandigheden in een bedrijf? Vaak lijkt dit maar zo! Onderzoek toont aan dat loyaliteit bij senioren hoog scoort. Ook verzuimen ze minder vaak door ziekte. Buiten dat de meeste senioren teamplayer zijn, leggen zij in de regel een meer dan gemiddeld hoog arbeidsethos aan de dag. Evenwel zorgen deze positieve eigenschappen van senioren er nog niet voor dat het vinden van werk daardoor makkelijker wordt. Zij zullen zich te allen tijde tot het uiterste moeten inspannen om een passende baan te verwerven.

Om zich aantrekkelijker te maken voor potentiële werkgevers, zullen deze senioren wel af moeten van allerlei ingesleten gewoontes en verworvenheden . Soms moet zelfs aan een opfriscursusje worden gedacht om bepaalde kennis van een laagje stof te ontdoen. Mogelijk kan worden gedacht aan een sollicitatietraininkje (inclusief het schrijven van een motivatiebrief en CV). En misschien moet ook aan demotie worden gedacht. Niet meer rekenen op hetzelfde salaris als voor de werkloosheid, maar genoegen nemen met minder.
De wereld ziet er nu anders uit dan toen deze senioren ooit aan hun initiële loopbaan begonnen…

HEEFT U EEN VRAAG VOOR ONS?

Aarzel niet en stel ons uw vraag
Neem contact met ons op